2009. december 31., csütörtök

Éves jelentés

Ez igen, ez elég profin hangzó cím lett. Hogy miről van szó? Azt hallottam, hogy az emberek (az új évi fogadalom előtt) éves összegzést is szoktak készíteni, vagyis próbálják átgondolni mit csináltak az elmúlt évben. Mivel véget ért a karácsony (sajnos), gondoltam én is elütöm az időt valami hasonlóval.
2009 elég jó év volt, azt hiszem. A válság, vagy mi a csoda, amiről az emberek folyton sóhajtoztak, engem nem talált meg, jól elbújtam. Simogatás, séta, játék nem volt kevesebb, mint korábban, az ételem is csak a vonalaim finomítása miatt csökkent valamelyest (használt).

Februárban Cromi tesóval megjártam Lengyelországot, majd sikeresen vettem részt a budapesti 2 napos CACIB-on. 2 nap, 2 CAC, 2 CACIB, 1 BOB, és egy harmadik hely Lenkával a fiatal felvezetők között. Így megszereztem a Hungarian és az Interchampion címet.
Eközben húsvétkor hozzánk költözött Áfonya,. a Nyúl, aki azóta is itt él, és csak kicsit vagyok féltékeny és csak néha próbálom bekapni a lábát, becsszó!
Nyáron a család sokat volt itthon velem, több simi jutott a szokottnál. 2 hétig Fletcheréknél nyaraltam, all inclusive ellátást kaptam: étel-ital-séta-simi-játék-sport-kultúra-kirándulás, még egyszer köszi!
Júliusban Bee féltesómnak 10 kiskutyája született, azóta mindegyiknek sikerült jó gazdit találni, szétszéledtek Európában.
Szeptemberben 3 éves lettem, már igazi érett felnőtt ebnek számítok.(persze ettől még verekszem, ha valaki beszól!)
Októberben Pozsonyban részt vettem a Világkiállításon, ahol champion osztályban ötödik, Klubkiállításon res.CAC, fiatal felvezetők között Lenkával 2. helyezést értem el, amivel én elégedett voltam (gazdijaim is).
Novemberben Fletcheréknek sikerült 14 beardie-t és 2 bobtail-t összehívni a szigetre, igazi szőrhömpölygős bulira. Tamara is jól érezte magát.

A december már az ünnepek jegyében telt. Mikulás, akit megint nem sikerült kilesnem, karácsony, amit az üdvözlőlap elkészítésén kívül nagyon élveztem, és elérkeztünk az év utolsó napjához, ma van Szilveszter.
Tényleg nem volt rossz év, különösen, ha pozitívan állunk a dolgokhoz, és én igazán úgy állok.
Nőtt az olvasottságom, és a szőröm, szeretem a családom, és Ők is szeretnek engem. Tamara gyakran mondja: "Én úgy imádom ezt a büdös dögönyt!" Hát nem aranyos?
A jövő évi terveim még titkosak, de ne aggódjatok, ütősek lesznek!
Este Fletchert és Phinit fogom szórakoztatni Szilveszter alkalmából, ugyanis Náluk töltjük az éjszakát. Majd mesélek.
Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!

2009. december 24., csütörtök

Újra itt van a Karácsony!


Mikulás óta vártam a napot, amikor újra egy fát hurcolnak a lakásba az emberek. Mindenféle csillogó-villogó izét tesznek rá, majd elégedetten állapítják meg "szép lett idén a karácsonyfánk!"
Ez persze még kevés lenne egy kutya boldogságához, de a fa alá ajándékok kerülnek. Sajnos a hogyant eddig nem sikerült kiderítenem, de ennyi varázslat belefér egy beardie életébe.
Ma eljött a nagy nap betetőzéséül az elmúlt hetek őrületének (vásárlás, csomagolás, főzés-sütés, takarítás). Tamarával mindketten rettentő izgatottak voltunk, mikor megszólalt a csengettyű, egymás mellett rohantunk az emeletre. Sok-sok csomag hevert a fa alatt, köztük egy szőrmefrizbí, macival a közepén, ami a rég megsemmisült bocis frizbimre emlékeztetett, tehát csak az enyém lehetett - és tényleg az volt! Kaptam még persze mindenféle finomságot is és az emberek is sokáig bontogatták a csomagjaikat. Mindenki boldogság szagú volt, ezt csak az illatos vacsora tudta elnyomi kicsit később (még mindig szeretem a libamáj pástétomot, piritóssal).
Most teli pocakkal pihengetek a macim és a családom társaságában.
Remélem nindenkinek hasonlóan szép az ünnepe.
Boldog, békés, simogatásban és finom falatokban gazdag karácsonyt kívánok mindenkinek!

2009. december 18., péntek

Leesett az első hó!

Végre, végre, végre! Esett a hó, minden fehér, hideg és mókás. A kutyáknak is énekelni támad kedvük. Rohangáltunk, szánkóztunk Tamarával (Ő a szánkón csúszott le a töltésről, én mellette). Ja, és emellett borzasztó hideg is lett, olyan fagyott a hó, hogy hógolyózni, hóembert építeni, angyalozni nem lehet, sajnos. Hétvégére azonban újabb havat ígérnek, és még nagyobb hideget is! Itt a tél, tiszta az idő (és a mancsaim is) és már nem is tüzelek. Szép az élet!

2009. december 5., szombat

Megjött a Mikulás

Tavaly sajnos nem sikerült kilesnem a Mikulást, gondolhatjátok, hogy idén nagyon készültem rá. Elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, én bizony fent maradok, semmiképpen nem alszom el, és mindenre fényt derítek. Vártam, vártam, ásítoztam, vártam, ásítoztam...aztán valahogy reggel lett, és Tamara vidám kiabálására ébredtem: "Megjött a Mikulás!" Már megint lekéstem.
Na, nem baj, talán jövőre! Csokihegyek, plüssök, könyvek Tamarának, rágóka, kutyacsoki, jutalomfalat nekem. Áfonya nyúl valami fog koptatót kapott, hihi, azt nem irigylem.
Azért valamit elárulok, én voltam az egyetlen, aki nem kapott virgácsot a családban!

2009. november 29., vasárnap

Csak, mint eddig

Ahogy a címben jeleztem, minden a szokott kerékvágásban halad nálunk. A Hajógyári-szigeten jól sikerült a séta, 14 beardie és 2 bobtail mulatozott együtt. Az emberkölykök persze megint különcködtek, csúszdáztak és vattacukrot is kaptak. De azért mi is jól éreztük magunkat.
A tél várat magára, langyos, nedves idő van, sehol a hó. Tavaly ilyenkor már esett!
A tüzelésem is váratott eleget, a gazdim szokás szerint értetlenkedett. Most már megnyugodhat, tüzelek, ennek minden velejárójával, elkülönítés, szobafogság. Sajnáljatok!

2009. november 14., szombat

Okleveles eb

A napokban megérkezett Belgiumból az Interchampion oklevelem és az igazoló levél, szóval már hivatalosan is viselhetem a címet! Igazán óvatosan szállították, egy papírhengerben érkezett, hibátlanul. Most igazán büszke és elégedett vagyok, persze a gazdikkal együtt.
Sok újság nincs, átestünk néhány séta-ázás-törölközés-száradás napon, dehát ősz van, vagy mi a csuda. Holnap nagyszabású beardie sétára készülünk a Hajógyári-szigeten, már nagyon várom. Gondolom, ott is sok falevél lesz a földön, szeretek az avarban futkosni. Ja, és az őszről jut eszembe, szeretem a sült tököt is!

2009. október 26., hétfő

Téli időszámítás

Biztos vagyok benne, hogy aki az "óraátállítás" nevü népi játékot kitalálta, annak soha nem volt kutyája. Vagy soha nem vitte sétálni. Ami egyre megy, nem is lehetett teljesen rendes ember.
Azt nem tudom, az emberek mit gondolnak minderről (persze, a hivatalos energiatakarékos verziót elmesélte a gazdám tegnap), de a kutyák értetlenül ülnek az esemény előtt. Szó szerint.
A szokásos időben, fél hét előtt készülődni kezdtem a falkasétára, vártam, jöttem-mentem, vártam... Telt az idő, jöttek a megnyutatások, és a téli időszámításról szóló hosszas magyarázat, csak a póráz nem jött. Mindenki tévézett, folyamatosan elküdtek még pihenni. Végül a TV elé ültem, hogy jól lássák a szerencsétlen beardie-t, akit senki sem visz ki sétálni. Hosszas harcom végül elnyerte jutalmát, sétálni mentünk, szerintem nagy késéssel, gazdik szerint majd belejövök.
Miért találnak ki ilyeneket az emberek?! Nem akarok belejönni !

2009. október 17., szombat

Pozsony, Klubkiállítás

Bocsánat a késésért, elfoglalt voltam - a kerti teraszt építő embereket kellett felügyelnem. Szegényeket nagyon sajnáltam a borzasztó idő miatt, ezért többnyire bentről figyeltem. Néha befelé, de pihenni is kell néha.
Szóval a Klubkiállítás. Csütörtök este Blankánál aludtunk, Komáromban. Gazdim, Blanka, és 4 beardie Bee, Doris, Emy, és én. Lefekvés előtt sétáltunk a sötét Duna-parton, vacsiztunk, játszottunk, kidőltünk.
Másnap tettre készen kora reggel érkeztünk Pozsonyba. Az előző napi meleg elveszett valahol, hideg, eső, és mindehhez kinti ring fogadott minket. Sebaj, lelkesen készülődtünk.
Meg kell mondanom, eddigi kiállítási életem legjobb bírója érkezett a ringbe. A svájci hölgy (mert tényleg úgy nézett ki és úgy is viselkedett, mint egy igazi hölgy!) kedves, vidám és igazi show-woman volt. Minden emberhez volt egy kedves szava és minden ebhez egy simije. 9.30-17 óráig mosolyogva, lelkesen, a közönséget buzdítva bírált majdnem 150 kutyát, bearded colliet, bobtailt, és border colliet. Köszönjük!
Phini ment először a ringbe, életében (most 3 hónapos) először! Dia fésülte, fésülte, Phini ficánkolt. A reakción a környékbeli emberek percekig derültek, Phini legnagyobb értetlenségére. A reakció? "Maradj már! Show-kutya vagy, vagy mi a fülem!"
Utána sorba bevonultunk, res.CAC címemmel igen elégedett voltam.
Szerintem 2 sikeres nap volt, gördülékeny bírálatokkal, de sajnos nem mindig rendes gazdikkal.
Nem győztük kikerülni konkurenseim "maradványait", melyeket ott felejtettek, pedig a szervezők még zacsikat is kitettek! Ejnye-bejnye, remélem a 2013-as budapesti világkiállításra minden gazdi megtanulja a kulturált kutya sétáltatás szabályait!

2009. október 11., vasárnap

Világkiállítás 2009 Pozsony, részletek

Nagyon korán keltünk, autóztunk több mint 2 órát. Fletch és Phini a csomagtartóban, én gazdasszonyommal a hátsó ülésen. Sorban álltunk, vártunk, parkoltunk, kipakoltunk, vártunk, pisiltünk, vártunk, szépítkeztünk, vártunk. Sok-sok bearded collie-val együtt vártunk.
A várva-várt angol bíró úr kicsit kaotikusan kezdett, a kanoknál nem igazán mutatott koncepciót a választásaiban, a szukáknál már mintha belejött volna.
Ötödik lettem - ahogy erről már korábban beszámoltam - ami a 21 nevezett beardie champion szukából 3 évesen szerintem igen jó eredmény!
Délután az EuroDogShow-n már megismert Lenkával indultunk a fiatal felvezetők fináléjában. Sokat vártunk, sokan voltunk. Egyre kevesebben maradtunk a BIS ringben. Amikor már csak hárman voltunk bizony nagyon izgultam, de ezt persze nem mutathattam. Éppen elég volt egy nagyon ideges Lenka a póráz másik végén, és egy talán még idegesebb Gazdi a nézőtéren!
Másodikok lettünk, büszkén feszítettünk a hatalmas dobogón, a villogó vakuk és a nemzetközi kamerák előtt. A gazdim és Lenka boldogan borult egymás nyakába, borzasztóan büszkék voltak.
Én is, de ezt soha nem árulom el Nekik.

2009. október 8., csütörtök

Gyorsjelentés

Világkiállítás van. Kutyák. Pozsonyban. Az közel van, hát elmentem megnézni. A Champion osztályban indultam (hol máshol?). Én lettem a világ ötödik legszebb beardie kislánya.
Volt ott egy kedves lány, aki megkért, hogy vigyem körbe a fiatal felvezetők versenyén. Nem tudtam visszautasítani, így nyertem neki egy nagy kupát - a második helyért.
Holnap megyek a klubkiállításra is.

2009. október 1., csütörtök

5000!

Megvan az 5000! Köszönöm kedves olvasóim, hogy segítettetek elérni a féltízezres számot - egy szakállas collie-tól ez nem is rossz teljesítmény, szerintem.
Igyekszem továbbra is beszámolni napjaimról, és a világ számomra fontos történéseiről.
Ha az ünnepi számra való tekintettel kérhetnék valamit, kicsit több reakciót szeretnék (néha olyan érzésem van, hogy magamnak írok, bár erre az ötezres szám rácáfol)!
Írjatok!!!

2009. szeptember 27., vasárnap

Verekedni csúnya dolog

Verekedtem, és harci sérüléseket is szereztem. Gazdasszonyom szerint azért, mert nem telhet el egy szülinapom valami baj nélkül (tavaly babéziás lettem).
Szerintem más az oka. Egészen pontosan egy Mandula névre hallgató kutya, aki pár hónapja falkatag. Megjön és kötözködik. Beszól valamit. Vagy csak néz. Esetleg a közelembe sem jön, de a tudat, hogy ott van nagyon irritáló. Naná, hogy már többször összekaptunk!
De pénteken igazán. Ez csak otthon derült ki, amikor a gazdik a vércseppek nyomát követve rám bukkantak. Hát, igen, egy lilára dagadt fül, és egy hasadás az oldalamon lett a harc eredménye.
De én győztem (gondolom)!
Most valami barnás izével kenegetnek, és megállás nélkül korholnak, hogy lüke kutya vagyok.
Ilyenkor szégyellem magam, szánom-bánom minden bűnömet, és magamban persze megfogadom, hogy legközelebb, a bosszú idején ügyesebb leszek, és sérülés nélkül úszom meg a visszavágót!

2009. szeptember 25., péntek

Boldog harmadik szülinapot!

Hogy kinek? Hát persze, hogy nekem! Meg Crominak Sopronban, és minden "C" almos tesónak, akárhol is laknak!
Tehát ismét eltelt egy év okosabb, érettebb, világlátottabb kutya lettem.
Az elmúlt évben Interchampion lettem, nőtt a blogom olvasottsága, és továbbra is elsőszámú házikedvenc vagyok (sikeresen visszavertem Áfonya nyúl támadását, aki ugyan még mindig itt lakik, de kiderült, hogy nem igazi konkurencia).
Elégedett vagyok az életemmel, de persze közben folyton új kihívásokat keresek.
Ezek egyenlőre titkosak!

2009. szeptember 17., csütörtök

Ősz

Megjött az ősz. Hideg még nincs, de esik, szürke és locspocsos. Ilyenkor mindig valami ősi nosztalgia kerít hatalmába, a skót vidékekre gondolok, ahol őseim szinte mindig ilyen időjárási viszonyok között terelgették a barikat. Szép lehetett, csatakosan, lucskosan, de igen fontos munkát végezve éldegélni.
Aztán persze mindig felébredek az álmodozásból, és rájövök, hogy sokkal, de sokkal kellemesebb a száraz szobában, a puha párnákon pihenni, miközben a hasamat vakargatják...
Még akkor is, ha sokan lusta, munkakerülő kutyának tartanak.
De itt úgysincsenek birkák, szóval jogosan vagyok munkanélküli!

2009. szeptember 13., vasárnap

Szenvedélyek

Azt hiszem, már sok szenvedélyemről beszámoltam az elmúlt másfél évben, a savanyúkáposztától a madárkergetésen át a görögdinnye iránti rajongásomig.
Azonban még nem beszéltem a pattogatott kukoricáról! Moziba nem járok, a pop corn-t azonban ellenállhatatlannak találom. Ha csak az illatát megérzem... Szerencsére gazdáim is nagyon szeretik, és nem sajnálják egy csodálatos technikával kéregető szakállas collie-tól.

2009. szeptember 11., péntek

Hirdetünk

Képzeljétek Google nagy testvér felajánlotta, hogy ha (szinte) bármire próbáltok keresni újabban egyre inkább használhatatlan keresőjében, akkor én legyek az első találat. Gondoltam ezt megengedem neki, mégiscsak ebből él, nem venném a szívemre, ha miattam menne csődbe.
Gondolom kedves új olvasóim közül is sokan így találtatok ide. Az "építsünk közösséget" modern irányelvet is támogatom, Ti azzal tudtok ebben segíteni, ha írtok minél több megjegyzést, véleményt, kérdést nekem - ebből látom, vajon jól teszi-e a dolgát.
Szóval írjatok!

2009. szeptember 10., csütörtök

Új rokonok a világ körül

Képzeljétek, Bee féltesóm minden kicsinyének jó gazdit talált Blanka. Hárman Belgiumba mentek, de költözött kölyök Németországba, Csehországba, Szlovéniába, Magyarországra - és néhányan maradtak Szlovákiában is.
És mit gondoltok hová költözött egyikük? Úgysem találnátok ki, ezért elárulom. Fletcher rokon szerzett egy új játékot-barátot magának. Bizony, Phineas (háááát, felettébb furcsa név egy alig 2 hónapos ebnek) ezentúl Fletcherékkel él. Hajrá Fletch, nevelj belőle igazi BEARDIE-t, te pedig Phini, tanulj sokat és ne hagyd, hogy főnökösködjön!

2009. augusztus 28., péntek

Beszámoló 2.

Azt hiszem, kedvelem a Balatont. Fletcher elég gyakran ott van, és ha emlékeztek régebbi elméletemre a víz és az Interchampion cím között, szerintem Nála is csak hetek kérdése a cím megszerzése (csak azt nem értem, hol késik az ÉN kerti tavam?!).
Nagyon szép helyen laktunk, puha fű borította az udvart, nagyban elősegítve kedvenc sportom, a fűben heverészés gyakorlását. Gyakoroltam is eleget, szerintem lassan indulhatok vele az Olimpián. Persze, csak ha létezik ilyen versenyszám. Sokan ugyan félreértik fáradozásaimat, és egyszerűen lustának tartanak, de a világ már csak ilyen.
Képzeljétek, a révfülöpi mólón egy kedves művész lerajzolt minket Fletcherrel. Szerintem nagyon csinosak lettünk! Szerintetek?

2009. augusztus 15., szombat

Megjöttem! Beszámoló 1.

Letelt a nyaralás, gazdiék is megjöttek én is hazaértem. Nagyon jó volt Fletcherékkel, de már hiányzott a saját családom.
Az első napok persze élménybeszámolóval teltek. Ők tevegeltek, sokat fürödtek (ami az általuk emlegetett meleg miatt nem csoda, bár gőzöm sincs, mennyire meleg "az árnyékban 42 fok"), voltak delfin-show-n és tengeralattjárózni?! Érdekes színük van, szerintem nem ártana mosakodniuk, de Tamara azt mondta, Ő csak szép barna. Jó, én meg csak szép szürke-fekete-fehér vagyok, pedig nem is voltam Egyiptomban.
Hogy hol voltam? Újbudán, meg kétszer a Balatonon is. Részt vettem a Balaton átúszáson, persze csak mint néző. Vagy fürdőző? Ugyanis a legjobb kilátás a vízből volt, így ott üldögélve élveztem a programot. A kalandokról írtam is a gazdiéknak, itt olvashatjátok:

Sziasztok Nyaralók !!

Remélem minden oké, és Tamara is élvezi annyira a meleget mint én.
Fletcherékkel pénteken beültem a kocsiba és valami fura helyre mentünk. Képzeljétek végig vigyázzban ültem a csomagtartóban, azt montdák vicces voltam. Fárasztó volt, de kibírtam. :-)
Mikor megérkeztünk nagyon ideges voltam, - sztem hiányoztok (na, azert annyira nem) - de elmagyarázták, hogy most relaxálni kell, mert ez egy olyan hely és később majd megyünk fürdeni is egy bazi nagy tóba, amit úgy hívnak Balaton.
Ma lementünk, megnéztük közelebbről. Klassz, csak ma volt a tó átúszás és rengeteg ember volt. Bementem a tóba és beleültem, néztem a nagy hajót meg a sok embert... Sétáltunk egy nagyot és egy réten akadályokat ugráltattak velem és Fletcherrel, jó buli volt. Annyira, de annyira elfáradtam, hogy történt egy kis baleset is... leestem a támfalról :-) ne ijedjetek meg, kicsit sántítottam, hogy sajnáljanak. Megpuszilgattak, megmasszírozták a lábamat és hopp 2 perc múlva már nyoma sem volt az egésznek :-) nem sírtam!!!! becs szó :-)
Holnap lehet, hogy elvisznek Sümegre - erre még Dia alszik egyet, mert sok a ló meg a vadászkutya, nem akarja, hogy nagyon megijedjünk - sztem inkább ő ijedne meg nem én :-)
Majd még írok, ne aggódjatok én jól érzem magam, remélem ti is, de légyszi valamit hozzatok az all inclusivból :-))

Nagy pusszantás: Lunci

Láthatjátok, nem unatkoztam. Néha még Fletcherrel is játszottam, bár ezt nem vittem túlzásba, nem vagyok egy igazán játékos eb, hozzám a komoly dolgok illenek. (folyt. köv.)

2009. július 28., kedd

Elmentem nyaralni

Mostantól 2 hétig Fletcheréknél nyaralok, hurrá!
Gazdiék meleg (túl meleg) helyre utaztak. Érezzék jól magukat, én is azt fogom tenni!
Bee kisbabái növögetnek, már 2 hetesek. Aki szívesen társul választana egy gyönyörű, okos, hömpölygő-repülő szakállas collie-t (azaz olyat, mint én - csak egyelőre kicsiben) az ne habozzon és jelentkezzen Blankánál, a Család linken!

2009. július 20., hétfő

Itt a nyár, nyaralunk

Hát végül csak megérkezett a nyár! Süt a nap, finom meleg szellő lengedezik. És persze mindenki nyaral. Én is. Fletcher és családja vendégszeretetét élvezem, ezen a nyáron háromszor is. Nagyon jó Náluk: hatalmas kert, kellemesen hűvös kőpadló a házban és nem értem, hogy csinálják, de mindig akad legalább egy simogatásra hajlandó kéz. Első osztályú ellátás, vacsi, fogtisztító, jutalomfalatok, sőt, egy kedves nagypapa is, aki szívesen megosztja a görögdinnyéjét egy rajongva kolduló ebbel. Fletch gazdasszonya még szépülni is elvitt, szóval most csinos is vagyok. Sajnos félunokaöcsém sokkal játékosabb, mint én - néha kiakad, hogy nem ugrándozom vele. Pedig őt szeretem, csak az a mopsz vendége ne bukkanjon fel még egyszer. Nem tehetek róla (és minden mopsz olvasótól bocs), de ki nem állhatom a kunkorifarkú tömpeorrúakat. Különösen, ha folyton a hátsómat szaglásszák. Tényleg bocs mopszok!

2009. július 9., csütörtök

Megszülettek!

Képzeljétek, ma reggelre megszülettek Bee kölykei! 6 kislány és 4 kisfiú, valamennyien fekete-fehérek. Hipp-hipp-hurrá az új rokonoknak!
Bee, vigyázz rájuk! Kicsik, Ti meg nőjetek nagyra, szépre!
Gratulálunk a boldog családnak minden Black Cooper rokon nevében!

2009. június 21., vasárnap

Kezdődik a nyár?

Minden jel arra mutat, hogy elkezdődött a nyár. Oviszünet van, meg görögdinnye, meg fagyi. Már csak az időjárásnak kellene szólni, hogy a tizenkevés fok és az egésznapos eső nem igazán korrekt június 20 körül!
Múlt héten új barátom lett, Kenny az ír szetter, Tamara óvónénijének a kutyája. Együtt sétáltunk a Hajógyári-szigeten, bár valjuk be, többet foglalkozott a labdájával, mint velem.
Meg szerettük volna nézni (főleg Tamara) a Gyerek-Sziget nevü össznépi banzájt is, de szájkosár nélkül nem engedtek minket oda. Hiába, valóban két igen vérengző vadállatnak néztünk ki!
Különben nincs sok újság, zajlik a szokásos kutyaélet, persze a szó pozitív értelmében.
Egy fontos hír van, Bee félnővérem kiskutyákat vár! Az új rokonok születése július 12-re várható, a pontos infókat a család linknél találhatjátok. Vigyázz magadra és a kicsikre Bee!

2009. június 1., hétfő

Mex tánca


Mint tudjátok, van nekem egy e-barátom a messzi Mohácson (ha jól tudom). Még soha sem találkoztunk, de igazi lelki társam. Szerintem nem sok eb ír blogot és Ő még a napokat is visszaszámolja Karácsonyig! Imádom! (Mex kalandjait itt követhetitek nyomon.)
Szóval Mex Fluffyboy is igen sok területen otthon van, kertészkedik, barátkozik, kiállítódik és TÁNCOL! Így, nagybetűvel. A videóin nyomon követhető, hogy a technikája igen sokat fejlődött. A tánca pedig, hát... azt hiszem a férfias jelző illik rá legjobban. Vagyis a táncolni egyáltalán nem szerető férfiaké, akik csak a szukák (Mex esetében a gazdasszony) kedvéért perdül táncra.
Mex, hajrá, egyre jobb vagy, de kicsit több lelkesedést, lécci!
És gyógyulj meg gyorsan, aztán vigyázz jobban a toklászokra!

2009. május 27., szerda

Éljen a faeper!

Végre, végre, végre!
Megérett a faeper a sétaúton. Bevallom, tavaly még válogatós voltam, és csak a fekete változatot szemezgettem. Idén rájöttem, hogy a fehér, kövér hernyóra emlékeztető is igazán ízletes, különösen ha valaki leszedi nekem a fáról. Persze, van néhány kutya, aki boldogan fellegeli a fa alól, de szerintem ez elég "birkás" dolog, egy pásztorkutya nem alacsonyodhat le idáig!

2009. május 24., vasárnap

Kora nyári hétköznapok

Kipihentem a kiállításokat és a vendégséget, szóval bármikor újra kezdhetjük az egészet!
Szép az idő, kinőtt a fű, hullámzik a bundám. Minden okom megvan, hogy jól érezzem magam, és jól is érzem. Gazdáim nagyon elégedettek a múlt heti eredményeimmel (persze én is).
Az élet tehát gyönyörű. Na, jó vannak kivételek.
Például a toklászok, a lekaszált száraz fű, a ragacsos gubancok és a kullancsok. Lekopogom, ez utóbbiak szerencsére idén még elkerültek.
És van valami (valaki?) akiről nehéz eldönteni, hogy melyik csoportba tartozik. Biztos kitaláltátok, hogy a Nyúl az. Aki még mindig itt van. Gigantikus méreteket öltött, (ennyi étel után nem is csoda), napi szaladgáló ideje van a kertben, amikor engem a lakásba zárnak!
De azért helyes, mikor kidugja az orrát, hogy megszaglásszam, mert képzeljétek, egy cseppet sem fél tőlem! Bevallom, egészen megkedveltem (de ez titok)!

2009. május 18., hétfő

Budapesti CACIB 2.

Vasárnap korán keltünk, és szomorúan láttuk, hogy Cromi tesóm sajnos lesántult és biceg, szóval sajnos Ő ma nem mehet ringbe.
Ismét a beardiek kezdtek, hamar végeztünk. Ismét CAC és CACIB címeket szereztem, nagyon örült mindenki. Körbelátogattuk az ismerősöket, Boby kutya is kicsinosítva várakozott a ringje mellett. Találkoztunk apagazdi munkatársnőjével, és Tamara óvónénijével is. Kicsi a világ.
Délre itthon voltunk, elbúcsúztunk Cromiéktól és Blankáéktól. Sajnos, nem tudom mikor látom ismét a családot, de majd böködöm a gazdasszonyomat, hogy megint szervezzenek valami jó kis Black Cooper családi hepajt. Az se tragédia, ha kiállítás nem lesz, szerintem anélkül is igen jól elütjük az időt!

2009. május 16., szombat

Budapesti CACIB 1.

Régen írtam, ennek több oka is van, részletezem.
Gazdasszonyom elutazott, persze a gépet kikapcsolta, úgyhogy nem tudtam jelentkezni.
Mikor megjött, elkezdtük a felkészülést a hétvégére, a kétnapos budapesti CACIB-ra.
A szokásos pénteki kozmetika után szombaton korán reggel kivonultunk a Szoborparkba.
Szép idő volt, jó helyet találtunk. A katalógust átnézve kiderült, hogy nem várható erős konkurencia, de azért nagyon izgultunk. Közben befutott Cromi tesó, és Blanka is Bee-vel, aki csak látogató volt, nem volt nevezve.
Pontos kezdés után gyorsan örülhettünk, mindketten CAC, CACIB címet szereztünk, sőt, én még fajtagyőztes is lettem! Nagyon-nagyon boldogok voltunk! Ezzel mindketten megszereztük a Hungarian Champion címet, és én összegyűjtöttem az Interchampion címhez szükséges 4 CACIB-ot.
Délután újabb izgalom várt, egy kedves szlovák lány a fiatal felvezetők versenyéhez engem kért fel. Ilyet még sosem csináltam, de jól ment, csinosak voltunk együtt, a bíró szerint is, mert a harmadik helyen végeztünk!
Este a család, és a gazdik nálunk gyűltek össze, bográcsoztak, iszogattak, és persze nagyon büszkék voltak ránk (annyira persze nem, hogy a pincepörköltből is kaptunk volna, de beértük a megszokott táppal). Mi négyen ebek (Fletcher is csatlakozott) jöttünk-mentük, veszekedtünk Bolhásékkal, kéregettünk, játszottunk, szóval igen kellemes este volt. Sötétedéskor az emberek elkezdtek vakarózni, "nyavalyás szúnyogok" felkiáltásokat hallatva. Nem tudom, mi az a szúnyog, de vicces volt, hogy végre nem a kutyák viszketnek! Sajnos, a szúnyog nevű gonosztevők miatt 9 körül véget ért a mulatság, bár mivel Cromi és Bee gazdistul itt aludt éjjel is szaladgáltunk kicsit.
Meg pihentünk, mert azért igencsak fárasztó nap volt, bármilyen jól is sikerült.

2009. május 3., vasárnap

Anyák Napja

Tamara ma a szokásosnál is korábban kelt, egy zacskóval és egy cserép nyúltápnak látszó dologgal ébresztette a gazdasszonyomat. Verset is mondott, majd átadta a kincseket - a nyúltáp virágnak bizonyult, a zacskóban egy agyag tenyérlenyomat rejtőzött. Gondolhatjátok, elég buta képpel a asszisztáltam végig az eseményeket.
Aztán Tamara felvilágosított, hogy ma van Anyák Napja! Persze erről engem nem tájékoztattak, se virággal, se tappancs lenyomattal nem készülhettem, de még képeslapot sem tudtam küldeni anyának. Nem baj, majd most pótolom.
Kedves Molly anyu! Nagyon sok boldog Anyák Napját kívánok 14 kölyköd és 6 unokád nevében! Óriási nyalintásokat és mancsolásokat küldök, további boldog kutyaéletet, és még sok veterán BIS-t kívánok!

2009. április 22., szerda

Szobafogság

Eljött a szokásos magányos séták és bezártság ideje, tüzelésem a csúcson. Unalmas, bosszantó, és még a máskor érdektelen kanokkal sem találkozhatok! Remélem, mindenki nagyon sajnál!
Most még gazdáim felügyelete alatt sem tölthetem a kertben az időt, mert újra füvesítették a kertet ( amit állítólag én rohangáltam ki, de ez rágalom).
A napi program így meglehetősen egysíkú: sok-sok pihenés, 3 rövid, igen magányos séta, reggeli-vacsora, némi játék és simi.
Meg persze nyúl figyelés... még mindig itt van... szerintem folyamatosan nő... folyton eszik is persze!

2009. április 17., péntek

Brrrrrrr!

Még mindig itt a Nyúl! Máshol Húsvét után megeszik, elcsomagolják a nyulakat (legalábbis a csokinyulakat). Nálunk nem. Az Áfonya nevű legalábbis még mindig itt lakik, etetik, simogatják, sétáltatják. Gazdik, ez nem kutya, csak egy állandóan éhes, folyton rácsáló kis szőrös zabagép!

2009. április 15., szerda

Angol blog

Mostantól a blog gépi fordítása új helyet kap.

English Blog

From now on the machine translated English version will be here.

2009. április 13., hétfő

Áfonya

Nem fogjátok elhinni, mi történt, hiszen még én sem tértem magamhoz a megrázkódtatástól. Gazdáim ebédelni indultak,(ez még nem is lett volna akkora tragédia) de eddig mindig annyian értek haza, ahányan elmentek. Na, de tegnap! Tamara egy tortás dobozt cipelt, amiben mocorgott valami. Valami, aminek rettentő érdekes szaga volt. Persze, hogy ugráltam, és meg akartam nézni. Hogy mit? Hát a Nyulat! Aki élt, fickándozott, ugrabugrált, és illatozott.
Gondoltam, ez igazán kedves meglepetés, majd jól megkergetem, bújócskázunk, szaladgálunk kicsit. De persze nem így történt. Azt mondták, ez a gazdáké, nem szabad Luna, aranyos nyuszi, nem ugatjuk, nem piszkáljuk...
De amikor olyan izgalmas! Azóta nem is nagyon tudok mással foglalkozni.
Csinos is, fehér, szürke foltokkal, kék szemmel. Innen kapta az Áfonya nevet.
Remélem azért én maradok az elsőszámú kedvenc, különben barátságos jellem ide, kedves nyuszi oda, kitekerem a nyakát!

Cranberry

You will not believe it, what happened, since even I did not come even to myself because of the shock. My hosts to dine indultak,(ez there would not have been a tragedy of that size yet) but as many people as people went away got home always till now. Na, but yesterday! Tamara lugged a cake box, in which something stirred,. Something, the interesting smell of which was terrific,. Of course, how I jumped, and I wanted to look at it. That what? Back the rabbit! Who lived wriggled, gamboled, and was fragrant.
I believed it, this really kind surprise, I chase it well then, play hide-and-seek, we are running around a little bit. But did not happen in this manner of course. It was said, this the hosts', not free Luna, cute bunny, we do not bark at it, we do not pester it...
But when so exciting! Since then not too I can deal with something else very much.
With pretty, white, grey patches, a blue eye. The cranberry caught it at Inn name.
I hope for it because of that I am left over the first favourite, otherwise friendly character here, kind bunny there, I break his neck!

2009. április 12., vasárnap

Megint Húsvét!

Már szombaton gyanakodtam kicsit, sürgés-forgás, főzés, sütés, celofánozás. Délutánra már finom, átható sonkaszag lengte be az egész házat. Ez csak a Húsvét lehet!
Az lett. Tamarával tojás és jutalomfalat vadászatot csaptunk a kertben, este nagy csapat hangoskodó, de igen kedves vendég érkezett. SONKAVACSORÁRA! Némi részesedést én is kaptam, nyami.... Tamara továbbra is csak a tojásfehérjét szereti, így idén is nekem jutott a sárgája. Tormát, mustárt nem kértem, sütit meg persze nem kaptam.
Szeretem a Húsvétot, különösen ha a tavalyi "büdöskeltő férfipalánták" most otthon maradnak. Vagy legalább a bűzszóró eszközeiket otthon hagyják.
Mindenkinek szép, sonkában-tojásban-simiben gazdag, mancsolós, orrnyalós Húsvétot kívánok!

Again Easter!

I had misgivings on a Saturday a little bit already, bustle, cooking, baking, cellophane. Onto an afternoon all of the house was imbued with a delicate, penetrating ham smell already. This may be the Easter only!
It was. With Tamara egg and reward bite we hit hunting in the garden, in the evening big team blustering, but yes dear guest arrived. ONTO A HAM DINNER! I received some share, nyami... Tamara likes the albumen only in the future, I got my share of him this year in this manner the yellow. I did not ask horseradish, mustard, cookie I did not receive it of course.
I like it Húsvétot, particularly if the last year's one is büdöskeltő man seedlings stay at home now. You are the reek caster at least their devices are left at home.
For everybody beautiful, sonkában-tojásban-simiben rich, mancsolós, orrnyalós Húsvétot wish!

2009. április 11., szombat

Pegi

Pápán sikerült egy új barátot találnom, a neve Pegi. Ő is szakállas collie, nagyon csinos, kecses, igazán kedves beardie lány. És tíz éves! Szerintem a felét letagadhatná, mindenesetre szeretnék így kinézni és ilyen egészséges lenni ennyi idősen! Azt hiszem, nem járok rossz úton, legalábbis az étkezés terén, úgy tűnt, mindketten nagy sajtrajongók vagyunk.
Pegi, ha olvasod, kérlek örvendeztess meg minket néhány fitness tippel a sajton kívül is!

Pegi

I managed to hit a new friend on a pope, his name Pegi. He bearded collie, very pretty, graceful, really kind beardie girl. And ten year ones! Could deny his half according to me, I would like to look whatever in this manner and so healthy to be this much agedly! I believe it, I am not on a bad way, at least on the space of the dining, was disappearing in that manner, both of them we are big cheese fans.
Pegi, I ask you if you read it delight some fitnesses give a tip about us apart from the cheese is!

2009. április 5., vasárnap

Pápai eredmény

A vártnál sokkal erősebb konkurencia (és elég rendezetlen, sáros terep) fogadott Pápán. A nyílt osztályban négyen álltunk a bíró úr kutató szeme elé. Hosszas vizsgálódás után a második helyet sikerült megszereznem, res. CAC lettem. Persze, jobban örültem volna egy győzelemnek, de annak a lengyel szukának bizony földig ért a szőre és nagyon szépen mozgott - szóval a jobbtól kikapni nem szégyen. Cromi ügyesebb volt, CAC és fajtagyőztes címet szerzett az én tesóm, bizony.
Mex, köszi a szurkolást, eredményes volt.
Tamara is jól mulatott - volt játszótér, ugrálóvár és póniló is. És finom, meleg tavaszi idő.
Elfáradtam, de klassz délelőtt volt.

Papal result

At the expected one much stronger rivalry (and enough disordered, muddy ground) on an adopted pope. We depended on four in the open class the judge in front of a lord's searching eye. I managed to get the second place after a lengthy investigation, res. I was CAC. Of course, I would have been glad about a victory better, but the hair of that Polish bitch reached up to land really and moved very nicely - to be reprimanded because of the right with a word not shame. Cromi was smarter, CAC and a kind winner obtained a title my brother, really.
Mex, köszi the pitching, was fruitful.
Tamara had fun well - there was a playground, being jumpingvár and pony. And delicate, warm vernal time.
I got tired, but a morning was stunning.

2009. április 4., szombat

Pápa CAC

Ma nagy sütisütő buli volt nálunk, 3 anyuka + 4 gyerek készítette a húsvéti sütiket. Aki a elfáradt vagy megunta, az jött és velem foglalkozott, szóval igen kellemes nap volt. Sütit, a diétára való tekintettel nem kaptam persze, de a társaság feledtette ezt is.
Különben megint csinos vagyok, a tegnapi napot Andinál töltöttem. Az ok egyszerű, holnap Cromi tesóval Pápán megmérkőzünk a konkurenciával.
Gondolom, már mondanom sem kell, várom a szurkolást mindenkitől!

Pápa CAC

A party was a big cookie oven at us today, 3 mommies + 4 children prepared the Easter cookies. Who the got tired or got bored of it, it came and dealt with me, a day was most pleasant with a word. Cookie, I did not receive it in consideration of the diet of course, but the company caused this to be forgotten.
I am pretty again otherwise, I spent the yesterday's day at Andi. The reason plain, tomorrow Cromi we cope with the rivalry on a pope with a brother.
I believe it, already to say neither is needed, I expect the pitching of everybody!

2009. március 22., vasárnap

Szeszélyes tavaszi napok

Itt a tavasz, most már a naptár és a csillagok szerint is. Az időjárás még gondolkozik. Napi egy-két órát hajlandó tavaszlani, de a többit még a tél jegyében intézi. Pedig Tamaráék már bedobták az oviban a kiszebabát a Rákos-patakba, hogy elkergessék a telet, sőt lassan a húsvéti díszek is előkerülnek - ma reggel mégis fagyott!
Nem baj, lélekben én már megújulok. Méregtelenítek, némi friss fűvel, kicsit fogyózok mert néhányan emlegették, hogy "de jól nézel ki, Luna!", és Andihoz is bejelentkeztem kozmetikára.
Különben érdekes a világ. Ilyenkor az emberhölgyek szeretnének megszabadulni a szőreiktől, a kutyalányok meg igyekeznek minél hosszabb szőrre szert tenni, különösen a beardie lányok.
Hajrá Tavasz, én neked drukkolok!

Whimsical vernal days

Here the spring, now already according to the calendar and the stars. The weather is thinking yet. Daily one or two clocks willing tavaszlani, but the winter arranges the others in his ticket yet. Though Tamaras threw the soup baby in in the kindy into the Rákos brook in order for it to be chased away already the winter, indeed the Easter ornaments turn up slowly - today froze after all in the morning!
Not trouble, I am renewed already spiritually. I do a cleanse, with some fresh grass, a little bit fogyózok because some people kept recalling it, that but you look well, Luna!, and to Andi I registered for cosmetics.
The world is interesting otherwise. The man ladies would like to get rid of their hairs at this time, the dog girls they are struggling along at what to put an implement onto longer hair, particularly the beardie girls.
Finish spring, I support you!

2009. március 14., szombat

Vendégek

Ma Cromi és Fletcher voltak nálam látogatóban. Délelőtt tenyészszemlén múlatták az időt, és mindketten jogot szereztek a legális szerelemre. Hazafelé beugrottak, meghívtam Őket egy tál vízre, megtanítottam a "veszekedjünk Bolhással a kerítés mellett" játékot Nekik majd sétáltunk egyet. Sajnos, a falkatagok közül senkivel nem találkoztunk, így nem tudtam eldicsekedni a srácokkal. Klassz volt, gyertek máskor is!

Guests

Cromi and Fletcher were in one visiting at me today. In the morning tenyészszemlén they made the time go by, and both of them obtained a right onto the legal love. They jumped in homeward, I invited them to a plateful of water, I taught it the let us quarrel with Bolhás beside the fence game we were walking then for them one. Unfortunately, from among the pack members we faced nobody, I was not able to boast about the kids in this manner. Was stunning, come another time!

2009. március 13., péntek

Kínában is olvasható

Képzeljétek, a blogom még Kínában is olvasható!
Tény, hogy semmilyen kormányellenes információ nem található rajta, de azért jó tudni, hogy nem cenzúráznak.
Időközben hazaértek az angliai kalandozók, fáradtan de elégedetten.
Az egész Black Cooper család nagyon büszke Rátok! Szép volt EBEK és persze gazdik is!

In China legible

Imagine, my blog even in China legible!
Fact, that any kind of anti-government information cannot be found, but because of that good to know about the fact that they do not censor.
The England raiders got home meanwhile, wearily but contently.
All Black Cooper a family is proud of you very much! Was beautiful dogs and of course gazdik too!

2009. március 8., vasárnap

Cruft's gyorsjelentés

Tudja meg ország-világ: Black Cooper Damascus, azaz Doris 18 szuka között megnyerte az osztályát! Gratulálunk!
A részleteket később...

Cruft's express meaning

An all the world finds it out: Black Cooper Damascus, that is Doris won his class between 18 bitches! Congratulate!
The details later...

2009. március 7., szombat

Cruft's 2009

Mint hosszú évek óta mindig, idén is megrendezik a távoli Angliában a világ leghíresebb kutya show-ját, a Cruft's-ot. Azonban ez minden idők legjelentősebb kiállítása. Hogy miért? Egyszerű. Ez az első Cruft's, ahol a Black Cooper Kennel képviselteti magát!
A család legfiatalabb tagjai, azaz Fletcher (Black Cooper Del Dorado) és Doris (Black Cooper Damascus) vállalkoztak a hosszú útra, én pedig arra, hogy beszámolok olvasóimnak a kalandjaikról.
Első lépésként megszerezték a kvalifikációt, majd a férfigazdik beleegyezését az utazáshoz (hát... nem tudom melyik volt nehezebb).
Hosszas szervezés, készülődés után péntek reggel elindultak, majd egy német szálláshelyen eltöltött éjszaka után folytatták az utat Angliába. Ma délben a következő üzenet érkezett Fletcher-től:
"Hi Lun! (látjátok, már angolul is tud!) Itt ülök a csomagtartóban egy hatalmas vizenjáró valamiben. Ma már nem esik. Az összes nő jól érzi magát, én egy kicsit utálok mindenkit, de azért jó velük. Anya azt mondja, a java még hátra van. Holnap nagyon gondolj ránk! Nagy puszi, F& Co."
Fletch 3 kétlábú és 1 négylábú hölgy társaságában utazik, nem csoda, hogy néha azt sem tudja, fiú-e vagy lány, nemhogy azt, hogy is érzi magát tulajdonképpen!
Remélem már megérkeztek Birmingham-be és készülnek a megmérettetésre!
A lényeg: holnap reggel, a pásztorkutyák napján ringbe lépnek a fiatalok, 369 másik bearded collie-val együtt. Elég nagy a konkurencia, ezért kérek mindenkit, velem együtt nagyon drukkoljon Nekik!
Hajrá Doris! Hajrá Fletcher!

Cruft's 2009

Than since long years always, it is organized in distant England this year the world the show of a most famous dog, the Cruft's-ot. This is the most considerable exhibition of times on all of them however. That why? It is simple. This is first Cruft's where Black Cooper Kennel is represented!
The family's youngest members, that is Fletcher (Black Cooper Del Dorado) and Doris (Black Cooper Damascus) they undertook the long road, I though in that direction, that I report on their adventures to my readers.
The qualification was got as a first step, then the férfigazdik his consent to the travel (back... I do not know it which one were heavier).
After lengthy organization, preparation Friday they started in the morning, the way was continued on after a night filled on a German accomodation then into England. The next message arrived in noon today Fletcher-től:
"Hi Lun! (you see it, is top notch in English already!) I sit in the luggage rack here a huge vizenjáró in something. Today does not fall already. All of the women feel well I hate a small one everybody, but because of that good with them. A mother says it, his good yet back is. Give a thought to us very much tomorrow. Big kiss, F& Co."
Fletch 3 two-legged ones and 1 four-legged lady deal in his company, not miracle, that does not know it sometimes, you are a boy girl, not only it, how feels actually!
I hope for it already you arrive Birmingham-in and they prepare for the test!
The essence: the young persons, 369 other bearded step into a ring on the day of a morning, the sheepdogs tomorrow collie-val together. Rather big the rivalry, I ask everybody for this, let him support them very much together with me!
Doris is finish! Fletcher is finish!

2009. február 23., hétfő

Hó-hó-hó!

Éljen, banzai, bravó és hipp-hipp-hurrá! Óriási (kutyatérdig érő) hó esett Zuglóban. Minden fehér, hideg és nedves. Lehet nyalakodni, rohangálni, hemperegni... És én már a tavaszt vártam.
Este hatalmas falkabuli várható, szánkózó gyerekekkel tarkítva. Már Tamarát is nagyon várom az oviból, hógolyózni és hóangyalozni. Alig bírok magammal, olyan izgalmas ez a fehér világ!

Snow snow snow!

Let him live, banzai, bravo and hipp-hipp-hurrá! Enormous (to a dog knee worth) snow fell in Zugló. Everything is white, cold and wet one. May be to neck, to run around, to roll about... És I waited for the spring already.
In the evening huge pack party interspersed with expected, children going by sledge. I wait for Tamara very much already from the kindy, to throw snowballs and hóangyalozni. I manage to restrain myself hardly, so exciting this white world!

2009. február 22., vasárnap

3000

Megvan a 3000. olvasóm. Mindenkinek köszönöm, magamnak pedig gratulálok!
Egyébként nincs sok újság. Havas/jeges/lucskos/nagyon hideg/tavaszias idő váltja egymást akár egy napon belül is. Falkázom, pihenek, játszom, eszem, végzem a dolgom, mint minden rendes kutya. Lemondtam a szalvéta hajtogatásról. Kiderült, hogy szeretem a fánkot (lekvár nélkül), és nem szeretem a sült gesztenyét. Lassan kellene tüzelnem (gazdasszonyom szerint), hogy ne csússzon bele a kiállítási szezonba. Jöhetne már a tavasz!

3000

My 3000. reader is found. I say thank you for it to everybody, I congratulate myself though!
There is not much newspaper anyway. Snow-capped mountain/icy/slushy/intense cold/springlike time changes each other even inside a day. Falkázom, I rest, I am playing, my reason, I make it my thing, than all neat dogs. I resigned the napkin from folding. It turned out that I like the doughnut (without jam), and I do not like the roast chestnut. I should fire slowly (my housewife), how he should not slide into the exhibition season. The spring could come already!

2009. február 17., kedd

Fantasztikus ajándékok

Majdnem elfelejtettem egy fontos dolgot! A Klubvacsoráról gazdiék klassz ajándékokkal tértek haza, amolyan "utókarácsonyként". Cromi tesóéktól mindenki saját fotójával ékesített bögrepárt kapott (kutyafotókkal persze). Tamara megszerezte az egyiket, én pedig jeleztem, hogy a másikat szívesen használnám a tejecskémhez, de szerintem a gazdasszonyom lenyúlja. Ő tényleg több tejet iszik.
Blankától minden eb egy szépen bekeretezett rajzot kapott, ami egy-egy jól sikerült fotóról készült. Nagyon tetszik, igazán találó, de mondanom sem kell, nem az én alvópárnám fölé került, hanem a gazdiék szobájába! Kénytelen leszek fénymásolni!

Fantastic gifts

I forgot an important thing almost! From the club dinner gazdiék they returned home with stunning gifts, as subsequent Christmas such. Cromi got a mug pair ornamented with everybody's own photo from brothers (with dog photos of course). Tamara got one, though I indicated that I would use the other one for my milk with pleasure, but my housewife nicks it according to me. He drinks more milk really.
From Blanka all dogs an received a framed drawing, which some is, nicely was made of a successful photo well. Very much likes, really apt, but to say neither is needed, did not get above my sleeping pillow, but the gazdiék his room! I will be obliged to photocopy!

2009. február 16., hétfő

Irgum-burgum és hipp-hipp-hurrá! 2.

Amióta blogot írok, sokat hallottam a média hatalmáról. Tehát vagy én vagyok kicsi pont a világban, vagy az Angol Pásztorkutya Klub vezetősége nem olvassa a blogomat!
Hogy miről van szó?
2008. január 21-én részletesen kifejtettem véleményemet a kutya-nélküli-klubvacsoráról, és azt hiszem elég konkrét javaslatokat tettem a kutyák bevonásának módjára.
És mi történt? Semmi. Abszolút semmi. Vagyis a gazdik megint nélkülünk buliztak, vacsoráztak, tomboláztak és osztogatták a MI kupáinkat! Azt hiszem feladom, hogy megreformáljam az ősi rendszert, beszélhetek én Ezeknek. Ennyit az irgum-burgumról.
A hipp-hipp pedig még hurrásabb, mint tavaly! 13x hívtak Black Cooper gazdit az elimerésekért (csak azért nem 14x, mert Balti féltesó InterChampion címe valahogy kimaradt a listáról!).
Én Klubsztár szuka lettem 2008-ban, a Black Cooper kennel Klubsztár tenyészet címet kapott, Molly anya Klubsztár tenyészszuka lett, Cromi tesó Klubsztár kan. ( a teljes lista a Család linken megtekinthető)
Fletcher akkora vándorserleget kapott, amelyik magasabb, mint Ő, és ez nem semmi! Hogy miért kapta? Mert Ő lett a legeredményesebb angol pásztorkutya 2008-ban!
Azt hiszem minden okom megvan büszkének lenni a családomra!

Irgum-burgum and hipp-hipp-hurrá! 2.

I heard about the media's power a lot since I write a blog. So you are me I am a small dot in the world, you are it Angol Pásztorkutya Klub management does not read my blog!
That from what there is a word?
2008. January I gave my opinion in detail on 21 the kutya-nélküli-klubvacsoráról, and I believe it I put rather actual proposals onto the manner of the withdrawal of the dogs.
And what happened? Nothing. Absolute nothing. That is the gazdik they were having a party without us again, had supper, played tombola and our cups were distributed! I believe it I give it up, I may talk to these in order to reform the ancient system. This much the irgum-burgumról.
The hipp-hipp though yet hurrásabb, than last year! 13x called in Black Cooper gazdit the elimerésekért (only because of that not 14x, because InterChampion title is a Baltic half brother somehow was left out from the list!).
I club star I was a bitch in 2008, Black Cooper kennel club star a culture received a title, Molly mother club star tenyészszuka Latvian, Cromi brother club star boar. ( the full list the family fishily can be observed)
Fletcher the one that is taller got challenge cup of that size, than he, and this not nothing! What did he get it for how? Because he was the most fruitful English sheepdog in 2008!
I believe it proud one has all of my reasons to be my family!

2009. február 11., szerda

Hóangyal

Már megint esett egy kis hó, sajnos tényleg csak kicsi. Arra elég volt, hogy bőrig ázzunk, hógolyózzunk, "ki tud több hópihét a nyelvével elkapni ?" játékot játszunk. Ebben azért némi előnyt élveztem a kétlábúakkal szemben. Tamara megtanított hóangyalt készíteni, de az Övé kicsit angyalosabb formájú lett. Én is lelkesen fetrengtem a hátamon, de vagy nem vagyok alkalmas erre a játékra, vagy a kutya-angyalok formátlan, kövérkés lények. A lényeg, hogy jól mulattunk.

Snow angel

A little snow fell again already, unfortunately really only small. In that direction there were enough in order for us to get drenched to the skin, let us be throwing snowballs, who can catch more snowflakes with his language ? we play a game. I enjoyed some benefit opposite the two-legged one because of that in a dog. Tamara taught a snow angel to prepare, but that of the belt was with a somewhat angel form. I was wallowing in my back enthusiastically, but or I am not fit for this game, or the dog angels shapeless, plump beings. The essence that we had fun well.

2009. február 8., vasárnap

Sikeres lengyel túra

Hajnali fél háromkor indultunk, este fél hétkor értünk haza. Utaztunk 1100 kilómétert, fésülködtünk kicsit, futottunk pár kört a ringben. És szereztem egy új CACIB-címet!
Nagyon elfáradtam, de szerintem megérte, aranyérmem eddig még nem volt.
Köszi a szurkolást, működött.
Elmentem aludni.

Successful Polish tour


Dawn half our starting, an evening are afraid at the time of seven for us at the time of three home. We traveled 1100 kilo metres, we combed our hair a little bit, we ran a couple of circles in the ring. And I obtained a new CACIB title!
I got tired very much, but was worth it according to me, I did not have a gold medal yet till now.
Köszi the pitching, worked.
I went away to sleep.

2009. február 7., szombat

Kutyaszőr

Tegnap kozmetikusnál voltam, szóval most pihe-puha, illatos és repkedő szőrű vagyok. Meg persze csinos is. Szerintem. Az ismerősök szerint is. A kérdés már csak az, hogy mit fog gondolni a lengyelországi bíró holnap! Ugyanis hosszú útra indulunk Cromi tesóval hajnalban, meghódítani Apa hazáját. Tudjátok, apai ágon lengyel származásúak vagyunk, úgyhogy félig-meddig hazai pálya lesz. Hogy ez előny, vagy hátrány az holnapra kiderül. Szurkoljatok nekünk!
Tegnap újdonságot tanultam, megosztom Veletek is. A kifésült szőröm (és a szintén Andinál szépülő Balti féltesóé is) továbbhasznosításra kerül. Nem, nem pulóver és nem is subaszőnyeg készül belőle, hanem menyét riasztóként fog működni, padlásokon. Örülök, hogy újabb területen lehetek hasznos. Rettegjetek menyétek!

Dog hair

I was at a beautician yesterday, with a word now pihe-puha, I am with fragrant and flittering hair. Of course pretty. According to me. According to the acquaintances. It is the question already only what the Poland judge will believe tomorrow! We are ready for a long journey Cromi with a brother at dusk, to conquer a father's homeland. You know it, we are with Polish ancestry on a paternal branch, so that an orbit will be domestic quasi. That this benefit, you are a disadvantage it onto tomorrow it lightens up. Cheer us on.
I learned a novelty yesterday, I share it with you. My combed hair (and that of a Baltic half brother becoming more beautiful at Andi on that of the level) utilizing is found. Not, not sweater and not too shepherd's cloak carpet is made of him, but will work as one alarming his daughter-in-law, on attics. I am glad that I may be useful on a newer area. Be terrified menyétek!

2009. február 2., hétfő

Google

Képzeljétek, a Google megtanult magyarul! Ezután minden kedves barátom, rokonom, ismerősöm lefordíthatja a gondolataimat. Az angol fordítást továbbra is megteszem a lustábbak helyett. Valamiért az első mondatban ragaszkodik saját anyanyelvéhez.

Google

Imagine, Google learned English! Then all our friends, relatives, friends translate my thoughts. The English translation will continue to take the place of lustábbak. For some, the first sentence, insists that his own language

Google

Predstavte si, že Google sa naučil anglicky! Potom všetkých našich priateľov, príbuzných, priateľov preložiť moje myšlienky. V anglickom preklade sa bude aj naďalej na mieste lustábbak. Na niektoré sa prvá veta, trvá na tom, že jeho vlastný jazyk.

Google

Wyobraź sobie, Google uczony angielski! Następnie wszystkich naszych przyjaciół, krewnych, przyjaciół tłumaczyć moje myśli. Tłumaczenie na język angielski będzie nadal zajmuje miejsce lustábbak. Dla niektórych, zdanie pierwsze, utrzymuje, że jego własnym języku.

Google

Φανταστείτε, το Google έμαθε αγγλικά! Τότε όλοι μας, τους φίλους, τους συγγενείς, φίλους μεταφράζει τις σκέψεις μου. Η αγγλική μετάφραση θα συνεχίσει να πάρει τη θέση του lustábbak. Για ορισμένους, η πρώτη περίοδος, επιμένει ότι η δική του γλώσσα.

2009. február 1., vasárnap

Új munkakör

Tudjátok, eddig is sok területen működtem: családi kutya, házőrző, hobbivadász, blogger, testvérpótlék, kiállítási eb. A héten különleges felkérést kaptam, egy ifjú, 3,5 hónapos szálkásszőrű tacskót kellene szocializálni, azaz bevezetni a kutyatársadalom szabályaiba.
Az eb neve Bagó, gazdáim régi ismerősei a tulajdonosok. Bagó egyke, azaz testvér nélkül élt, szóval igencsak kevés ismerettel rendelkezik a "kutyaságról".
Először a sétaterületen találkoztunk, rémült volt, de ez érthető - kisebb, mint az én fejem. Mikor látta, hogy nem eszem meg (mért enném) egyre bátrabb lett, a végén még szabadon is engedtük. Mivel mindenhova követett, mint tanítóját, nem volt gond, bármikor visszavezettem a gazdijához.
Másnap meglátogattam, így az ő kertjükben rohangáltunk. Itt már néha olyan szemtelen volt, (rám ugrált, ugatott és a fülemet húzta!) hogy rá kellett szólnom, a gazdija örömére: "valamikor meg kell tanulnia viselkedni"-mondta.
Bagó tehát jó úton halad a "kutyásodási" úton, még kicsit nő, és csatlakozik az esti falkához. Ott majd vigyázok rá, és tovább okítom.

New scope of activities

You know it, I worked on many areas till now: family dog, watchdog, hobby hunter, blogger, sibling surrogate, exhibition dog. I received a special invitation on the week, a youngster, 3,5 monthly szálkásszőrű dachshund would be needed to socialize, that is to introduce into the dog society's rules. The name of the dog the old acquaintances of chewing tobacco, my hosts the proprietors. Chewing tobacco only child, that is lived without a sibling, takes action on the caddishness with rather little knowledge with a word. We met on the walk area first, was frightened, but this understandable - smaller, than my head. How I do not eat it when he saw it (measured I would eat it) increasingly braver Latvian, we set it free on his end. Since he delegated everywhere, than his schoolmaster, there was not a trouble, I drove back any time the gazdijához. I visited following day, we were running around in their garden in this manner. Was so cheeky sometimes already here, (jumped onto me, barked and pulled my ear!) that I had to admonish him, the gazdija his joy: has to learn to behave sometime-said it. Chewing tobacco so is on his way on the dog road, grows small one yet, and joins the evening pack. I look him after then there, and educate.

2009. január 22., csütörtök

Esik az eső

Több, mint három hét igazi, mínuszos tél után most nem igazán hosszúszőrű kutyáknak való időjárás uralkodik Zuglóban. Séta-ronggyá ázás-törölközés-száradás-homok kihullatása a bundából, mindez napi háromszor, eléggé megterhelő tevékenység. Nemcsak a kutyának, de a gazdasszonyomnak is, aki ilyenkor szerintem sokkal boldogabb lenne, egy mexikói kopaszkutya birtokosaként (azt kiabálja a konyhából, hogy ez nem is igaz!).
A január különben nem túl érdekes hónap, se szülinap, se karácsony, se semmilyen ünnep, csak a szürke (és milyen nagyon szürke!) hétköznapok.
Lehet, hogy mégis megtanulok hattyút hajtogatni szalvétából!

It's raining

More than after three weeks of real, winter of minus now not really hosszúszőrű for dogs truth weather reigns into Zugló. Walk rag soaking-drying-drying-homok falling out from the fur coat, all this daily trebly, quite exhausting activity. Not only for the dog, but my housewife, who would be much happier according to me at this time,, a Mexican kopaszkutya birtokosaként.(azt shouts it from the kitchen, that this not too true!) The January otherwise not too interesting month, neither birthday, neither Christmas, neither any kind of holiday, only the grey one (and what kind of very grey one!) weekdays. May be, that I learn to fold a swan after all from a napkin!

2009. január 10., szombat

Új év, új élet?

Az emberek felettébb különös lények, de ezzel, gondolom senkinek sem mondtam újat. Jelenlegi csodálatom tárgya az "Új évi fogadalom" névre hallgató népi játék. Attól, hogy átrandalíroztak egy éjszakát, úgy gondolják, gyökeresen új életet kell kezdeniük, vagy minimum valami rettentő nagy változást bevezetniük. Összeszedtem a leggyakoribb témákat, aki tud újat, írja meg!
1. Lefogyok/meghízok.
2. Többet nem dohányzom. (persze, nem értem, akkor eddig miért!?) nem iszom, nem játszom szerencsejátékot (ugye, a labda és a frizbi nem számít annak?)
3. Többet: sportolok, olvasok, tanulok, dolgozom, kirándulok, foglalkozom a gyerekkel/a kutyával/ a család többi tagjával.
4. Kevesebbet: eszem, kávézom, TV-zek, számítógépezek, dolgozom, veszekszem a gyerekkel/ a kutyával/ a család többi tagjával.
5. Megtanulok: főzni, vezetni, kötni, kosarat fonni, festeni, ikebanázni(?!) szalvétából madarat hajtogatni, gyufából Eiffel-tornyot építeni, retekből rózsát faragni.
Sokat gondolkodtam. Nem vagyok se kövér, se sovány. Nem dohányzom, csak tejet és vizet iszom. Nem járok kaszinóba, Lóversenyre is csak akkor, ha a Kincsem Parkban kutyakiállítás van. Azt hiszem, minden feladatommal pont eleget foglalkozom, legyen az játék, evés, pihenés, vagy randalírozás. Elég furán néznék ki, amint szalvétát hajtogatok.
Szóval, szinte tökéletes vagyok, fogadalom nélkül is.
Na, jó, legyen. Közkívánatra még növesztem a szőrömet.

New year, new life?

The peoples remarkably strange beings, but with this, I believe it I called new one nobody. The object of my present admiration the new yearly pledge folk game answering to a name. It, that ragged a night, it is believed in that manner, they have to make a fresh start radically, you are some terrific big one minimum change to introduce. I gathered it up who knows new one writes the frequentest topics! The 1. I grow thin/I put on weight. the 2. I do not smoke much. (of course, I do not understand it, then till now why!?) I do not drink, I do not play a gamble (, the ball and the Frisbee do not count as it?) The 3. more: I do sports, I read, I study, I work, I go on an excursion, I deal with the child/with the dog/ with the rest of the family's members. The 4. less: my reason, I have coffee, TV-zek, I use the computer, I work, I quarrel with the child/ with the dog/ with the rest of the family's members. The 5. learn: to cook, to drive, to set, to weave a basket, to paint, ikebanázni(?!) from a napkin to fold a bird, to build an Eiffel tower out of a match, to carve a rose from radish. I was thinking a lot. I am not neither fat, neither skinny. I do not smoke, I drink milk and water only. I do not go into a casino, onto a horse race only if there is a dog show in Kincsem Park. I believe it, all of my tasks dot enough deal, let it be a game, eating, relaxation, or ragging. It would be picked out rather strangely as soon as I fold a napkin. I am perfect with a word, quasi, without a pledge. Na, good, let him be. I grow my hair yet by special request.

2009. január 6., kedd

Szilveszteri beszámoló

Jól sikerült a szilveszteri mulatság, Fletch bohókás társaság. Néha túlságosan is. Nehezen értette meg, hogy nem játszhatunk egész éjszaka, és attól, hogy az emberek nem alszanak, nekünk még lehet. Erre a célra az új alvópárnámat is átengedtem Neki (ahogy ígértem), de előfordult, hogy a gazdáim ágyában kötött ki, ami némi ejnye-bejnyét vont maga után. Éjjel fél egykor még sétáltunk egyet, és cseppet sem féltem ám. Gazdasszonyom terve, hogy így tovább alszom reggel sajnos nem jött be, (fél nyolckor lelkesen ébresztettem) így nem hiszem, hogy az éjszaka közepi séták rendszeressé válnának nálunk. Na, nem baj, beérem a napi három sétával. Különben most teljes a falka, minden nap 6-10 kutya rohangászik a hideg, sötét téli estében, miközben a gazdik recepteket, szerelő telefonszámokat, program ötleteket, kutya nevelési tanácsokat cserélnek. Szóval mindenki jól mulat, csak a szőrtelen kétlábúak fáznak időnként. De hát ők is futkoshatnának velünk!

New Year's Eve report

The New Year's Eve entertainment, Fletch turned out well playful company. Sometimes too much. Understood that we may not be playing difficultly whole night, and may be yet for us because the peoples do not sleep. I let my new sleeping pillow through for him onto this aim (as I promised it), but it occurred that he moored in my hosts' bed, that some ejnye-bejnyét pulled over after himself. A night is afraid once yet walked, and drop I was afraid though. My housewife's plan, that I sleep long in the morning unfortunately in this manner did not come in, (is afraid at the time of eight enthusiastically I awakened it) I do not believe in the fact that the night is in the middle of in this manner walks would turn into regular one at us. Na, not trouble, I catch up with it the daily one with three walks. Otherwise now full the pack, 6-10 dogs are running around in the cold, dark winter evening every day, while the gazdik prescriptions, mechanic phone numbers, program ideas, very educational councils are exchanged. Everybody has fun well with a word, the hairless two-legged one are cold occasionally only. But back they could be running around with us!